Fatwa; Shaych bin Baaz

De laatste fatwaa van Shaych ‘Abdoel-‘Aziez bin Baaz ter waarschuwing tegen Djama'at at-Tabliegh

In de Naam van Allaah, de Genadevolste, en Meest Barmhartige.

Zijne excellentie, Shaych ‘Abdoel-‘Aziez bin Baaz (rahiemehoellaah) werd over Djama'at at-Tabliegh gevraagd:

“Uwe excellentie, wij hebben over Djama'at at-Tabliegh gehoord en hetgeen wat hun Dawah inhoudt. Dus adviseert u mij om tot deze Djamaa’at (groep) toe te treden. Ik wacht uw advies af, en moge Allaah u rijkelijk belonen.

Dus de Shaych antwoordde door te zeggen: “Degenen die uitnodigt naar [/b](het pad van) Allaah, dan is hij een Moeballigh (iemand die de boodschap van Islaam overbrengt, zoals in de hadieth vermeld staat): “Lever van mij over al is het een (enkele) Aayah.” Hoe dan ook, de Djama'at at-Tabliegh (oorspronkelijk) uit India hebben vele bijgeloven. Zij hebben een aantal aspecten van Bid’ah en Shirk, dus het is niet toegestaan om met hen mee te gaan, behalve een persoon 'die kennis heeft' en met hen mee gaat om hetgeen waar zij op zijn af te keuren en hen (de waarheid) te leren. Maar, als hij met hen mee gaat om hen te volgen en bij hen te blijven, dan nee.

Dat is omdat zij bijgeloven, fouten en een gebrek aan kennis hebben. Desondanks, als er een andere groep buiten hen (het geloof) verkondigen, van de mensen van kennis, dan (is het toegestaan) om met hen mee te gaan met als doel Da’wah te maken.

Als er een persoon van kennis met hen mee zou gaan om hen in te lichten en hen leiding te geven, samen met hen te onderwijzen op een manier dat zij de valsheid verlaten en de weg van Ahloes-Soennah wal-Djama’ah omarmen, (dan is dat goed).”

[Shaych Rabie' zegt:] Dus, laat Djama'at at-Tabliegh en degenen die met hen sympathiseren, voordeel halen uit deze fatwaa die de realiteit van hun ‘aqiedah, manhadj en de teksten van hun geleerden die zij blindelings volgen laat zien.]

[Dit is genomen van de cassette: ‘Fatwa Samaahatoesh-Shaych ‘Abdoel-‘Aziez Ibn Baaz betreffende Djama'at at-Tabliegh’ hetgeen in Ta’ief is gepubliceerd, zo’n twee jaar voor de dood van de Shaych. De cassette weerlegt de dekmantel van de Djama'at at-Tabliegh en de oude uitspraak van de Shaych die men (ijverig) publiceerde, voordat hun realiteit en manhadj hem duidelijk werd gemaakt.

Djama'at at-Tabliegh en de Ihwaan (al-Moeslimien) zijn van de 72 sekten.

Zijne excellentie, Shaych ‘Abdoel-‘Aziez Ibn Baaz (rahiemehoellaah) werd gevraagd:

Vraag: “Moge Allaah u het beste (van Zijn Gunsten) geven. In de Hadieth van de Profeet (salallaahoe alayhie wasellem), betreffende het opsplitsen van de Oemmah, hij zegt: ((…en mijn Oemmah zal zich opsplitsen in 73 groeperingen behalve één…)) Dus, is de Djama'at at-Tabliegh, met al hetgeen dat zij hebben met betrekking op shirk en innovaties, en zo ook de Djama'at al-Ihwaan al-Moeslimien, met betrekking op hetgeen zij hebben aan partijgeest en het in opstand komen / rebelleren tegen de leiders en hun gebrek aan gehoorzaamheid, (zijn zij) van de 72 sekten?”

Vervolgens, gaf hij (de Shaych) antwoord, moge Allaah hem vergeven en hem Genadig zijn:

“Zij zijn van de 72 (sekten). Iedereen die de ‘aqiedah van Ahloel-Soennah tegenstrijdig is treedt toe tot de 72 (sekten). De betekenis van de uitspraak van de Profeet (salallaahoe alayhie wasellem): ((Mijn Oemmah)) is de Oemmah van al-Idjaabah, daarmee wordt bedoelt de Oemmah van Antwoord: i.e. geef gehoor aan zijn verkondiging en duidelijkmaken dat zij zijn volgelingen zijn. En de betekenis van de 73 sekten: de zegevierende zuivere groep zijn diegene die hem opvolgden en rechtschapen in hun religie waren, en (wat betreft) de 72 sekten: hieronder bevinden zich koeffaar (ongelovigen), zondaren en verscheidene innoveerders.”

Daarop vroeg de vraagsteller: “Zijn deze twee groepen [/b](Djama'at at-Tabliegh en Djama'at Ihwaan al-Moeslimien) dus van de 72 sekten”?

Hij antwoordde: “Ja, zij vallen onder de 72 sekten, samen met de Moerdjie’ah en anderen zoals hen; de Moedrjie’ah en de Chawaaridj, sommige van de mensen van kennis beschouwen de Chawaaridj als koefaar, buiten de Islaam maar (zij vallen) onder de algemeenheid van de 72 sekten.”

(Genomen van een opname van de lessen van de Shaych over Sharh al-Moentaqaa in at-Ta’ief, ongeveer 2 jaar of iets minder voor zijn overlijden.)

0 reacties: