Oorzaak verschijning

Omstandigheden die de verschijning van deze groep veroorzaakte:

Shaych Aboel-Hasan an-Nedwie meent dat Mohammad Ilyaas zijn toevlucht nam naar deze weg van het geven van da’wah toen de manieren van het blindelingsvolgen [de hanafiemadhab] als rectificatie van de mensen volgens zijn inzicht in zijn streek faalde.

Shaych Mayaan Mohammad Aslam1 vertelt over een aantal verklaringen van Ilyaas dat deze weg aan hem was geïnspireerd door een “nieuwe Tafsier”, verkondigd aan zijn ziel in een droom van de Ayaah:

“Jullie zijn de beste der volkeren ooit die zijn uitgestuurd voor de mensheid; jullie gebieden het goede en verbieden het slechte, en jullie geloven in Allaah”. [Soerah ‘Aali Imraan: 110]

Deze nieuwe Tafsier genoodzaakt dat de realisatie en verwezenlijking van het er op uitsturen voor het uitnodigen naar Allaah niet is voltooid door het verblijven op één plaats, baserende op het bewijs van Allaah´s verklaring: “uitgestuurd” En dat iemand´s Iemaan stijgt met deze Khoeroedj (erop uitrekken voor d’awah), is gebaseerd op het bewijs dat Allaah heeft gezegd: “jullie geloven in Allaah” wat vermeldt is na Zijn uitspraak “uitgestuurd”.

Dus er zijn een aantal opmerkingen op hetgeen wat is voorafgegaan:

1. De Qor´aan is niet uitgelegd door inspiraties en Soefie dromen, hetgeen de meeste ervan, beter gezegd alles ervan, openbaringen zijn van de Satan.

2. Het is duidelijk van wat vooraf is gegaan dat de stichter van deze groep compleet was opgegaan in het Soefisme en hij legde hiervoor twee eden van loyaliteit af en hij was idool van de Taghoet (hoofdleiders van verering) van het Soefisme. Ook doorbracht hij zijn tijd door met het zitten bij hun graven.

3. De stichter van deze groep was een bijgelovige Qoeboerie (iemand die regelmatig graven bezocht ter innovatie), hetgeen duidelijk is van zijn (an-Nedwie’s) uitspraak: “...hij had de gewoonte om in uitzondering te zitten bij het graf van Shaych Noer…” en hij vermelde over de tweede (Shaych wiens graf hij gewoonlijk bezocht) dat hij “volledig overladen was met de gedachte van Wahdah al-Woedjoed.” Waarlijk, zijn (staande) toewijding en afzondering bij het graf van iemand die overmand is met deze ideologie is een duidelijk bewijs, dat hij ook van deze ideologie overtuigd was.

4. De mensen die geloven in Wahdah al-Woedjoed beweren dat Allaah de vorm aanneemt van een mooie vrouw -wij zoeken de toevlucht naar Allaah-. Dit is iets van de hoogste niveau van schandelijkheid. Moge Allaah hen geven wat hen toekomt aan vervloekingen en woede.


1 Voetnoot: Een Pakistaanse afgestudeerde van de universiteit in Medienah. Hij is een van de eerste en bekende weerleggers van deze sekte die een geweldig boek over deze sekte heeft samengesteld en waarvan veel van de onderzoekers na hem profijt hebben gehad. Walhamdoellillaah.

Bron: al-Fataawaa al-Djaliyyah 'an al-Manaahidj ad-Da'wiyyah blz. 54-56.

0 reacties: