Voorgeschiedenis

Een korte Voorgeschiedenis en een aantal Punten van Kritiek betreffende Djamaa’at at-Tabliegh

Ash-Shaych Al-‘Allaamah Ahmed ibn Yahyaa an-Nedjmie

(Djamaa’at at-Tabliegh) Zij zijn de volgers van Mohammad Ilyaas, de stichter van deze groep.

Biografie van de stichter:

Mohammad Ilyaas werd geboren in het jaar 1302 na Hidjrah. Hij memoriseerde de Qor´aan en bestudeerde de zes boeken van Hadieth volgens de Deobandi Hanafi manhadj (qua fiqh), en de Ash’arie en Maatoeriedie madhab (qua ‘Aqiedah), en volgens de methodiek van het Soefisme.

De verschillende Soefistische methodieken die zij (Djama’ah at-Tabliegh) samenbundelen zijn vier:

• Naqshabandieyyah
• Soehoerdieyaah
• Qaadieryyah
• Yashtieyyah


De stichter, Shaych Mohammad Ilyaas legde een eed af van het Soefisme op handen van Shaych Rashid al-Kankoehie en vervolgens werd deze eed weer hernieuwd na Shaych Rashid al-Kankoehie op handen van Shaych Ahmed as-Sahaaranghoerie, die degene was die het hem toestond om de eed van loyaliteit aan te kunnen nemen (van anderen) voor deze welbekende Soefie manhadj.

Mohammad Ilyaas had de gewoonte om in afzondering te zitten bij het graf van Shaych Noer Mohammad al-Badaayoenie. Hij had ook de gewoonte om de Jashtieyiesha waker te zijn van het graf van ‘Abdoel-Qoeddoes al Kankoehie die volledig overladen was met de gedachte van Wahdah al Woedjoed (dat Allaah overal is en één is met Zijn schepping). Hij was grootgebracht en had gestudeerd in Delhi en stierf daar in het jaar 1363 na Hidjrah.


Bron: al-Fataawaa al-Djaliyyah 'an al-Manaahidj ad-Da'wiyyah blz. 54-56
.

0 reacties: